ARHITEKTURA I DIZAJN

Dobrodošli na Arhitektura i Dizajn!!! Test stranica bloga koji je vezan za sve vidove umjetnosti a posebno arhitekture i dizajna.

08.07.2009.

Stolica

U starom Egiptu, gdje stolice postoje kao ustaljeni elementi pokućstva, one su niske i katkad imaju kose naslone. S vaza su poznate grčki stolice s povinutim naslonima i nogama, s arheoloških spomenika jednostavne rimski stolice ukrštenih nogu. Od antike do danas stolica slijedi ukus vremena, ali se u biti ne mijenja. Obično ima 4 noge, rjeđe 3 (tronog, tronožac) : sjedište je redovito četverouglasto ili okruglo, izrađeno od drveta ili slame, katkad prekriveno krznom i debelim tkaninama ; od 17. stoljeća i tapecirano. Nasloni se također izrađuju u različitim oblicima (ravni, savijeni, na prečke) ; ponekad se i oni taperciraju. Po plemićkim dvorovima i bogatim gradovima srednjega vijeka stolice sumasivne, izrezbarene, često visoke, pa se pod noge sjedećega treba podmetnuti klupica. Renesansna stolica pokazuje jednostavne oblike ; stolice rokokoa čine se poput nekih igračaka, a one iz doba ampira doimaju se ukočeno i kruto. Poneki put stolica ima i naslone za ruke. U 17. stoljeću nastaju udobni, prostrani i meki naslonjači za odmor, takozvane fotelje (francuski: fauteuil) ; u 19. stoljeću u modi su kožom presvučene duboke takozvane klupske fotelje. Moderno vrijeme stvara funkcionalne tipove stolica, prilagođene raznim svrhama i zahtjevima arhitekture, estetike i higijene. Međutim, od davnine se sjedilo i po klupama, jastucima i prostiračima po podu, tako da neki narodi poput Japanaca i danas ne upotrebljavaju stolicu.

ARHITEKTURA I DIZAJN
<< 07/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

KORISNI LINKOVI ( LINKOVI ZA ONE KOJIMA SE MOJ BLOG NE SVIĐA)

Aktuelnosti
U ujedinjenim arapskim emiratima se grade četiri otoka u vidu palmi. Naime, ova četiri vještačka otoka su napravljena radi prodaje apartmana i poboljšanja turizma u glavnom gradu arapskih emirata. Ovi otoci su veoma atraktivni i luksuzni, tako da će apartmani biti samo dosatupni onima sa najdubljim džepom, još kad se na to doda i PDV od 17%....

U ovoj godini u evropi se srušilo preko deset velikih objekata javne namjene sa velikim brojem ljudskih žrtava. Uzrok je bio veliki sloj mokrog snijega. Ipak ja mislim da je razlog u tome da ljudi nikada ne mogu predvidjeti šta će se desiti za neko određeno vrijeme te tako moraju praviti stabilnije objekte. (u božije se ne petlja). Objekti su dotrajali!

Malo o Urbanizmu...

SAVJETI I GLUPOSTI
U dnevnom boravku izbjegavajte noćno centralno osvetljenje prostorije, nije prikladno i manje je ekonomično!

Kuću ili vikendicu nikada ne izgrađujte u nepostrednoj blizini jezera, jer če vam kukci i komarci predstavljati jedini problem zbog čega će te prodati imovinu.

SVE ONO ŠTO BI BILO KORISNO A NE ŠKODI...
Kada idete kod arhitekte na sklapanje ugovora o projektovanju zahtjevajte da vam dnevni boravak bude što je moguće više okrenut ka jugu, jer takvom raspodjelom prostorija u domu dobijate na uštedi ogreva za zimski period!

Neophodno je arhitektu prije projektovanja kuće upoznati sa lokalitetom izgradnje, svojom porodicom i svojim željama, jer su to najznačajniji ulazni parametri za projektanta!

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
53807

Powered by Blogger.ba